Meubels op maat bij Meubelmakerij Roos & Van Ommen

Meubelmakerij Roos & Van Ommen werkt met verschillende soorten materialen. Wij werken met massief hout, plaatmaterialen, fineer producten, staal en RVS. Andere materialen zijn op aanvraag altijd mogelijk. Hierdoor zijn wij in staat om voor een ieder het gewenste meubelstuk op maat te maken. Hieronder een korte toelichting op de verschillende materialen.

Massief hout

Door de nerven, noesten en vlamtekeningen is massief hout een mooi natuurproduct. Massief hout kan in vele breedtes en diktes toegepast worden bij het produceren van meubels. Zo kunt u bijvoorbeeld een massief houten tafel maken met een blad van 8 cm dik.

Eiken bijvoorbeeld, is in veel verschillende eigenschappen verkrijgbaar. Zo zijn er foutvrije houtdelen (geen tot weinig noesten), rustieke houtdelen (noesten in het hout) en robuuste houtdelen (scheuren en grote noesten in het hout).

Massief hout blijft een natuurproduct. Dit betekent dat het hout altijd kan werken in een vochtige of droge omgeving. Voorbeelden van massieve houtsoorten zijn eiken, steigerhout (vuren), noten, grenen, kersen, larix en velen anderen.

Massief Hout
Eiken Tuinset laten maken

Steigerhout

Aangezien wij veel steigerhout maken verdiend dit een apart kopje. We werken met gebruikt steigerhout. Dit betekend niet alleen dat in het hout sporen van gebruik op meer of mindere plaatsen zichtbaar is. De plekken kunnen variëren van lichte schade, zoals spijker- of schroefgaten, hier en daar een zaagsnede, tot barsten in het lengte midden van de plank.

Zo’n barst kan zelfs nog ontstaan, terwijl u het meubel al lang thuis heeft staan en het verhoogd in het algemeen de robuuste en authentieke uitstraling ervan. Bovendien is het hout gebruikt in de buitenlucht, waar het weer en wind heeft getrotseerd. Het zal werken door natuurlijke invloeden van vocht (neerslag) en droogte (directe zonneschijn en centrale verwarming).

Plaatmaterialen

Er zijn veel verschillende plaatmaterialen op de markt. MDF is het meest voorkomende in de meubelbouw. Dit komt omdat het makkelijk te bewerken is. Ook werkt en splintert MDF niet.

MDF kan in elke kleur gespoten/geschilderd worden, van matte kleuren tot hoogglans.

MDF
Dun Hout

Fineer producten

Fineer is heel dun hout, van gelijkmatige dikte, geplakt op een plaatmateriaal. De dikte kan variëren van +/- 0,6 mm tot enkele millimeters.

Een goede fineer laag is nauwelijks te onderscheiden van een massief houten meubel en de prijs van fineer ten opzichte van massief hout scheelt aanzienlijk. Fineer heeft het grote voordeel dat het niet werkt (scheluw scheef of krom trekt). Fineer en massieve materialen kunnen in 1 meubel gecombineerd worden.

Staal en RVS (roestvrij staal)

Staal en roestvrij staal kunnen een mooie combinatie met hout vormen. Een tafel met een dik massief houten blad kan bijvoorbeeld heel mooi staan op (roestvrij) stalen poten.

Een ander voorbeeld is een buitenkeuken met een betonnen blad op (roestvrij) stalen frame met daarin hout verwerkt van een soort naar keuze.

Tafel Met Metalen Onderstel En Houten Tafelblad laten maken